På måndag den 28:e november delades årets Augustpris ut på konserthuset i Stockholm. Fyra kvinnor är pristagare i år. Priset är i
tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och
Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna får 100 000 kr i varje kategori och en bronsstatyett av konstnären Mikael Fare. Dessutom delades Lilla Augustpriset ut. Vinnaren får 15 000 kr.
Alla de nominerade titlarna, (18 nominerade böcker) blev presenterade. Presentationerna gjordes av kunniga läsare som gav en kort presentation om boken. Niklas Strömstedt var Augustgalans konferencier.
Många deltog på galan bland annat författare, bokhandlare, bibliotekarier, förläggare, litteraturkritiker, mm.Alla de nominerade titlarna, (18 nominerade böcker) blev presenterade. Presentationerna gjordes av kunniga läsare som gav en kort presentation om boken. Niklas Strömstedt var Augustgalans konferencier.
Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbet men Postnord och Elite E Hotels.
GRATTIS TILL VINNARNA av det prestigefyllda litterära priset Augustpriset.
Photo Credit Sofia Sanchez
Lilla Augustpriset har tilldelats, Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom, kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.
Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom, kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.
Årets svenska fackbok
Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam,
humanismen och 1500-talets medierevolution,Nina Burton, Albert
Bonniers Förlag
Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.
Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén &
SjögrenHan var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.
I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi.
Årets svenska skönlitterära bok
De polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers
Förlag”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen.
Bilder från Augustprisets ceremony
Niklas Strömstedt
Eva Gedin
Svenska Förläggareföreningen
Alice
Bah Kunhke
GRATTIS!