Sune - Best man, Alltid Amber och Något att minnas till Berlins filmfestival
Fotograf/Källa: Unlimited Stories AB
För andra året i rad tävlar en Sune-film på filmfestivalen i Berlin i sektionen Generation Kplus. I Panorama tävlar dokumentären Alltid Amber. Roy Andersson och Niki Lindroth von Bahr medverkar i festivalens jubileumsprogram On Transmission, samtidigt tävlar hennes kortfilm Något att minnas i sektionen Generation 14plus.
Filmfestivalens Generation Kplus riktar sig till de mindre barnen och det är i denna sektion som Sune – Best man kommer att tävla. I Jon Holmbergs andra Sune-film blir Sune kär och hans morfar också. Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för att morfars bröllop krockar med Sunes skolresa. Sune – Best man är den sjätte långfilmen i familjekomediserien, och den andra med unge Elis Gerdt i titelrollen. Filmen blev nyligen fyrfaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för bästa film och bästa regi, och har hittills setts av över 295 000 besökare på biografer i Sverige.
— Det är fantastiskt att få komma tillbaka till Berlin med Sune – Best Man. Vi var ju med i festivalen förra året med Sune vs Sune och mottagandet då var enormt. Att få visa filmen för den internationella publiken ska bli sjukt spännande, och jag hoppas såklart att de kommer uppskatta den lika mycket, säger regissören Jon Holmberg.
För manus till Sune – Best man står Jon Holmberg. Filmen är producerad av Malin Söderlund och Linus Stöhr Torell på Unlimited Stories, tillsammans med Film i Väst och Nordisk Film, med marknadsstöd från Svenska Filminstitutet. Svensk biodistribution: Nordisk Film.
På festivalen visas även Alltid Amber av Lia Hietala och Hannah Reinikainen. Filmen som är deras långfilmsdebut, deltar i Panorama där den får sin världspremiär, en sektion som sätter fingret på samtida internationell film av unga, spännande talanger från hela världen. Filmen handlar om Amber som hänger allra helst med bästa vännen Sebastian. Som två unga queer-personer delar dom en värld där dom kan undkomma omvärldens trånga blickar. Men när Sebastian blir kär i Ambers flickvän faller allt samman. Lia Hietalas tidigare kortfilm Min Homosyster (2017) blev en stor internationell framgång och vann den prestigefyllda Teddy-utmärkelsen vid Berlins filmfestival 2017. Även Alltid Amber tävlar om en Teddy, Berlin filmfestivals egna HBTQ-pris.
— Vi är så glada att Alltid Amber valts ut till sektionen Panorama under Filmfestivalen i Berlin. Vi vill speciellt tacka festivalen för den plattformen, att dom lyfter och ser värdet av den här typen av film. Vi tror och hopppas att det här kommer att ge ringar på vattnet så att filmen kan nå så många som möjligt som behöver se den, säger regissörerna Lia Hietala och Hannah Reinikainen.
För manus till Alltid Amber står Lie Hietala och Hannah Reinikainen. Filmen är producerad av Göran Hugo Olsson och Melissa Lindgren på Story AB med produktionsstöd från Juan Pablo Libossart vid Svenska Filminstitutet.
Berlins filmfestival fyller 70 år och firas med specialsektionen On Transmission. Roy Andersson är utvald, tillsammans med bland andra Ang Lee, Margarethe von Trotta, Claire Denis, till att ha samtal med en regissör de själva väljer. Roy Andersson har valt Niki Lindroth von Bahr, som är aktuell med sin nya kortfilm Något att minnas, som tävlar i sektionen Generation 14plus. Anderssons och Lindroth von Bahrs samtal kommer att inramas av visningar av En kärlekshistoria – vars världspremiär ägde rum på festivalen för 50 år sedan – samt kortfilmerna Min börda, Simhall och Tord och Tord.
— On Transmission skapades med önskan att inte bara presentera viktiga, tidlösa filmer från festivalens historia, utan också att koppla dem till andra. Tack vare bidrag från sju regissörer som lämnade ett särskilt intryck på festivalen skapade vi ett program vars fokus är utbyte i form av en konversation mellan två regissörer, säger Carlo Chatrian, Artistic Director vid Berlin filmfestival.
Källa: Svenska Filminstitutet Press
No comments:
Post a Comment