Monday, October 23, 2023

De nominerade till Augustpriset 2023

Idag tillkännagavs årets Augustnomineringar för 2023. Här finns alla nominerade till Augustpriset och jurygruppernas motiveringar. 
Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels.
Bakon från vänster: Andrev Walden, Per Svensson, Aron Landahl, Emma Virke, Emelie Östergren, Knut Kainz Rognerud, Anna Thulin, Lena Andersson, Lyra Ekström Lindbäck, Oskar Kroon, Hanna Klinthage, Anna Lihammer.
Framför från vänster: Eva Ekselius, Linda Jones, Sami Said, Frida Nilsson, Per Hansson
Foto Sofia Sanchez

Årets svenska skönlitterära bok
Foto Sofia Sanchez
Studie i mänskligt beteende, Lena Andersson, Bokförlaget Polaris
Med stor skärpa blixtbelyser Lena Andersson det mänskliga livets vägskäl. Genom att skala bort tillvarons brus ger hon läsaren ett tvärsnitt av den ensamma, älskande, olyckliga och lyckliga individens inre värld. Studie i mänskligt beteende är en uppvisning i begränsningens konst.

Moral, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista
Berättelsen om en filosofidoktorands resa genom en skenhelig universitetsvärld rör sig skickligt över gränsen mellan liv och teori. Lyra Ekström Lindbäck spelar medvetet på läsarens förväntningar om litteraturens sanning, och låter på så vis romanen spegla sin egen tes. Moral är på ytan en roman om rätt och fel. Dess storhet ligger i bristen på svar.

Spindelbjörken, Pär Hansson, Norstedts

Pär Hansson romandebuterar med en skildring från uppväxten i Västerbotten som sammanför tonen från hans poesi med den moderna skrönan. I Spindelbjörken framstår landskapet som ett kuriosakabinett av vilsna, excentriska själar. En gestalt kan bokstavligen sväva över marken utan att någon tyngd behöver lossas.

Systrarna, Jonas Hassen Khemiri, Albert Bonniers Förlag
Systrarna är en episk roman som med precision fångar ett Sverige i förändring över tre decennier. Berättelsens tre systrar utgör en sammanhållande kraft när Jonas Hassen Khemiri med berättarteknisk virtuositet låter historien växa sig stor och ger tiden en framträdande roll. Vi färdas sömlöst mellan platser och ögonblick som alla känns intimt förbundna med varandra.

Satansviskningar, Sami Said, Natur & Kultur
I en värld som på samma gång tycks främmande och bekant låter Sami Said en internatskola för flickor vara navet i en berättelse om drömmar och uppror. Satansviskningar bär på ett övermått av skimrande, filosofiska vändningar, men under den magiska ytan pockar ett allvarligt ärende ständigt på läsarens uppmärksamhet.

Jävla karlar, Andrev Walden, Bokförlaget Polaris
I perfekt balans mellan lättsinne och bedrövelse skildrar Andrev Walden en pojkes försök att greppa en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Jävla karlar är en humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom, som trots genomgående svärta skildras med en outsinlig värme och närvaro.

Årets svenska fackbok
Foto Sofia Sanchez
Landet utanför. Sverige och kriget 1943–1945, Henrik Berggren, Norstedts
Den tredje delen i Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget är en stor och viktig folkbildande gärning. Han varvar skickligt vardagsliv och politik under dessa år och fixerar perioden på ett så stabilt sätt att framställningen blir en grundval även för att förstå den senare utvecklingen i Sverige ända fram till våra dagar. Att Sverige stod utanför kriget blev ofta ifrågasatt och den svenska ambitionen att bli en moralisk stormakt under efterkrigstiden kan ses som ett försök att reparera neutralitetens anseende.

Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska, Eva Ekselius, Volante
Tiden mellan de två stora revolutionerna, den franska och den ryska, är fylld av konvulsioner och genombrott. Det är också nu som den judiska kulturen går från att vara sluten och traditionsbunden till att bli en central kraft i formandet av det nya Europas kultur, politik och samhälle. I Vakna mitt folk! tecknas initierat de stora tidsrörelserna, men läsaren får också, fascinerande nära, följa en rad enskilda individers livsval och öden. Eva Ekselius berättarförmåga ger läsaren en enastående insyn i det skede som sedan skulle överskuggas av Förintelsen.
Eva Ekselius Foto Sofia Sanchez
Sundsvallsoligarken. En berättelse om hur Ryssland lurade väst, Knut Kainz Rognerud, Mondial
Genom Knut Kainz Rogneruds omsorgsfullt tecknade porträtt träder Oleg Deripaska, en av de mäktiga oligarkerna kring Putin, fram ur den anonymitet som ofta omger denna krets. Deripaskas karriär lär oss mycket om utvecklingen i Ryssland efter kommunismens fall. Rognerud påminner oss om hur aningslös inställningen i Väst har varit till aktörer av detta slag. Vi har präglats av en naiv tro på globaliseringens välsignelser, övertygade om att den skulle demokratisera Ryssland och att öppenheten inte skulle skapa några problem för oss i Väst.

Vikingatider. När världen öppnades, Anna Lihammer & Ted Hesselbom, Historiska media
Anna Lihammer och Ted Hesselbom lär oss i denna förnämligt illustrerade bok att se vikingatiden på ett nytt sätt genom att rikta ljuset på periodens globala processer. Med utgångspunkt i konkreta arkeologiska fynd nystar de upp vikingarnas interaktion med omvärlden. Det är ett sinnrikt pedagogiskt grepp som gör det möjligt för författarna att teckna en annorlunda och mångfacetterad bild av perioden och dess människor. De tar oss långt förbi den etablerade synen på vikingarna.

Älskade bror. En rapport från gängvåldets Sverige, Lisa dos Santos, Bokförlaget Forum
Den stridbara åklagaren Lisa dos Santos ger en unik och detaljerad bild både av rättsväsendet och gängkriminaliteten. Hon visar hur svårt det är att bekämpa denna typ av brottslighet, vars ledare är extremt hänsynslösa men också kompetenta organisatörer. Eftersom den organiserade kriminaliteten infiltrerar vitt skiftande sektorer i samhället blir den också direkt systemhotande. Älskade bror hjälper oss att förstå strukturerna och mentaliteterna bakom de dåd vi dagligen läser om.

Zorn. Ett liv, en tid, Per Svensson, Albert Bonniers Förlag
Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.
Per Svensson,  Foto Sofia Sanchez
Årets svenska barn- och ungdomsbok
Foto Sofia Sanchez
De tar allt ifrån mig, Linda Jones, Bonnier Carlsen
I De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes finger kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg.

Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon & Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren
Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.

Alla äter alla, Aron Landahl, Rabén & Sjögren

Alla äter alla är en uppkäftig hybrid mellan skönlitterär bilderbok och fängslande faktabok. I sällskap av en berättarröst lika krass som underfundig leds vi med andan i halsen genom ett hisnande ekologiskt kretslopp. Med ekon av både barockens stilleben och konsthistoriens mest dramatiska djurscener skapar Aron Landahl panoraman där naturen är lika förunderligt vacker som skoningslöst brutal. Slutet är alltid nära men slutet är också början.
Foto Sofia Sanchez
Hundägarna & Kattjägarna, Frida Nilsson, Natur & Kultur
I Hundägarna och Kattjägarna är de tilltufsade protagonisterna på drift genom ett ojämlikt Fattigsverige där varken barn eller hundar har några rättigheter. I kappsäckarna finns en okuvlig längtan efter sanning, upprättelse, kärlek och frihet. Frida Nilsson excellerar i denna tidlösa berättelse med allålderstilltal som de svaga och utsattas uttolkare och försvarare. Tillsammans med illustratören Alexander Jansson bjuder hon på en oförglömlig rymmarodyssé i två akter, där det kompromisslöst kärnfulla språket fullkomligen tigger om att bli högläst.

Kompassens hjärta, Anna Thulin, Natur & Kultur

I korta förtätade kapitel med elegant poetiska rubriker skriver Anna Thulin psykologiskt övertygande om två pojkar – bästa ovänner – vars öden tvinnas samman. Den enes oro för en bräcklig och försvunnen förälder möter den andres erfarenheter av skräckfylld flykt. Tillsammans ger de sig ut på en strapatsrik räddningsaktion med livet som insats. I Kompassens hjärta bildar det iskalla vinterlandskapet fond för en vänskap som värmer.

Presenten, Emma Virke & Emelie Östergren, Lilla Piratförlaget
Presenten tar oss med på en hisnande tids- och genreöverskridande berg-och-dalbanetur. Emma Virke och Emelie Östergren hyllar bilderboken som fysiskt objekt men vägrar trotsigt att hålla sig innanför dess pärmar. Genom fyndiga hål i boksidorna tar sig karaktärerna in i och ut ur varandras fiktiva världar. Läsaren överraskas ständigt med nya och oväntade lager i detta lekfulla och formsäkra mästarprov på hur en taktil bilderbok kan utmana och rentav spränga fiktionens gränser.
Emma Virke & Emelie Östergren
Foto Sofia Sanchez
Lilla Augustpriset 2023

Liten låda, Alva Andersson

En underbart gäckande text som gör våghalsiga språng – mellan Laura Palmer och badhus i Berlin, mellan okokt pasta och sexuella trakasserier. Med språklig och stilistisk kontroll varvas bilder, minnen, utrop och spefullheter i en lika kraftfull som nonchalant dikt.

När världen går under kommer jag, Maja Grönroos

Redan i första meningen förstår läsaren allvaret. I korta stillsamma scener och enkla vackra bilder skildras sedan vänskapen mellan två unga människor som skiljs åt. Det är hjärtskärande läsning om uppväxt och avsked, vuxenblivande och förlust.

Flammor i skumraskets land, Felix Krausz Sjögren
På bara några sidor framträder David i helfigur. Hans hud brinner. Med sin till synes suveräna sårbarhet förmår han både provocera och fascinera. Det här är en berättelse som på ett häpnadsväckande elegant sätt hanterar stora frågor om identitet, arv, historia och begär. När den tar slut vill man ha mer.

Och allting dör, Emilia Piotrowska
Utifrån ett oväntat perspektiv, som brukar tillhöra evigheten och tystnaden, berättas en storslagen historia om språk, identitet och splittring i en text som spänner över sekler. Genom dystopiska bränder och krigets obönhörliga våld lyser en mänsklighet som vägrar att ge upp.

Älskade stålar, Iren Rahman
En klassisk novell som följer ett antal människoöden genom ett myllrande, måleriskt skildrat Dhaka. Samtliga har en relation till ett centralt tema i allas våra liv: pengar. Med en genomtänkt cirkelkomposition drivs berättelsen skickligt mot sin ironiska upplösning.

Busshållplatsen, Alma Sagado Kjellgren
En busshållplats om morgonen – ett grådaskigt ställe som många besöker, men få besjunger. Här blir den föremål för en poesi som med stor ömsinthet låter de väntande, trötta människorna tala, längta och undra i en dikt som är både trasig och hel, enkel och komplex.
Foto © Sofia Sanchez
Augustprisets jurygrupper

Årets svenska skönlitterära bok
Mia Strandell (ordförande), Mattias Eklöf, Erik Jonsson, Maria Näslund och Henrik Sahl Johansson.

Årets svenska fackbok
Joanna Rose (ordförande), Kay Glans, Gunilla Kindstrand, Kerstin Rydholm och Fredrik af Trampe.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Salomon Hellman (ordförande), Maria Lassén-Seger, Stina Nylén, Hanna Ottersten och Lydia Wisitisen.

Lilla Augustpriset
Jenny Tunedal (Ordförande) Jenny Bjarnar, Öyvinn Björkas, Maria Frensborg och Erik Lindman Mata

No comments:

Post a Comment