Friday, May 10, 2024

Premiär av "Goodbye Julia" av regissören Mohamed Kordofani

Idag 10 maj är Sveriges premiär av filmen "Goodbye Julia" av regissören Mohamed Kordofani.  Det är en otrolig och känsloladdad berättelse om två kvinnor. Filmen handlar om skulden som är orsaka när Monas man mördar Julias man. Lögner präglar denna film.
Med hjälp av lögner får Mona Julia och hennes son att bo i hennes hus. Julia är Monas anställd som Mona ger skydd. Mona avslöjar inte vem hon är och hon försöker leva ett normalt liv och behandla Julia med många hänsyn även om hennes man inte håller med. Monas man vet inte att Julia är hustru till mannen han mördade. 
Det utvecklas ett vänskapsband mellan dem men detta bryts till slut när sanningen upptäcks och de två kvinnorna separeras och säger adjö för att börja ett nytt liv på olika platser i Sudan. Filmen berättar också om konflikten i landet mellan Nordsudan och Sydsudan. 

"Goodbye Julia" är första film av sudanesisk regissören Mohamed Kodofani och filmen var vinnare av Frihetspris i Cannes. Filmen är den första filmen från Sudan som visats i Cannes och den var Sudans bidrag till Oscars.

En mycket bra film med fantastisk skådesperi av Eiman Yousif (Mona) och  Siran Riak (Julia). Vacker musik. 
Betyg: **** av 5

Originaltitel: Wadaean Julia
Regi: Mohamed Kordofani
Medverkande: Eiman Yousif, Siran Riak, Nazar Goma
Språk:  Arabiska
Text:  Svenska 
Åldersgräns: 15 år
Länd: Sudan
Produktionsår; 2023
Distributör: Folketsbio


No comments:

Post a Comment