Friday, April 25, 2014

Premiär av filmen Freak Out av Carl Javér

Den 25 april hade Folkets bio förhandsvisning av dokumentären Freak Out. Efter visningen blev det samtal med konst- och kulturkritiken Ingela Lind som också presenterade sin bok. Filmen har premiär idag. Det är en mycket bra dokumentär.

Sinopsis:
År 1900 köpte fem ungdomar en kulle i södra Schweiz som de döpte till Monte Verità (sanningens berg). Här grundade de ett eget samhälle, där de utmanade sin tids rådande värderingar. De tog avstånd från konsumtionssamhället, åt vegetariskt, skapade egna normer för kläder, frisyrer och samliv och samlade dåtidens främsta konstnärer och humanister. En dokumentär om hur alternativrörelsen föddes i början 1900-talet och vad den betyder för oss än idag.
Med hjälp av gamla fotografier, stiliserade iscensättningar, animationer, röster och ljud har regissören Carl Javér skapat en kreativ gestaltning av en andlig revolution som har påfallande mycket gemensamt med vår egen tid. Många av det tidiga 1900-talets främsta konstnärer, författare och filosofer tillbringade tid på Monte Verità – bland andra Otto Gross, Martin Buber, Rudolf von Laban, Mary Wigman, Herman Hesse, Carl Jung, Erich Maria Remarque och Paul Klee.

Bilder från förhandsvisning

Kulturkritiken Ingela Lind
 

No comments:

Post a Comment