Tuesday, December 2, 2014

Bokrelease av "Film För Folket" av Jon Asp

I går släpptes boken "Film för Folket" av Jon Asp på Filmhusets bibliotek. Jon Asp, Bokens författare, är filmvetare och har varit redaktör på Stiftelsen Ingmar Bergman. Han är frilansjournalist och också skriver för Aftonbladet Kultur och andra tidningar. Boken handlar om Sveriges filmhistoria.
 Jon Asp, forfattare
Photo Sofia Sanchez
Under bokreleasen samtalade författaren med Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet. Jon Asp, författaren berättade om boken.     
 Jan Göransson, Presschef
Photo Sofia Sanchez
Bokreleasen arrangerades av Folkets hus och parker, Premiss Förlag och Filminstitutets bibliotek.
Under kvällen släpptes också tre DVD från Nordisk Tonefilms produktion: Hemsöborna(1955), Körkarlen(1958) och Nils Holgerssons Underbara Resa(1962).

Efter bokreleasen visades filmen "Hon dansade en Sommar" av Arne Mattsson.
Boken kan beställas på Folkets hus och Parker hemsidan.
http://www.fhp.nu/Hem/Bestallning/Film-for-folket/

Sinopsis om boken, tagit från Fokets Hus och Parker hemsidan

Boken handlar om tiden när arbetarrörelsen skulle förändra samhället i grunden och bygga en värld utan kommersialism och kapitalism. Egna tidningar och bokförlag grundades, rörelseägda fabriker tillverkade varor för de kooperativa butikerna. Och när Folkets Hus, som spred kultur över landet, började satsa på biograffilm satsade man även där på egen produktion.

Nordisk Tonefilm fick en viktig roll, som distributör, importör och producent av film. Bolaget styrdes både av eldsjälar som brann för kvalitetsfilm och av politiska ideologer och byråkrater utan större kultur- och filmintresse. Men varför förmådde inte folkrörelsefilmen skörda frukterna av filmreformen 1963?

No comments:

Post a Comment