Monday, March 5, 2018

Tempo dokumentärfestival invigs på Folkoperan i Stockholm

Tempo dokumentärfestival invigs idag kl.18.00 på Folkoperan. Invigningsfilm är RIKARD. Filmen handlar om Rikard Wolff, sångare, skådespelare.. Han var en av mest älskade scenpersonligheter i Sverige. Regissören av filmen Rikard är Julia Stanislawska.
Festivalen pågår from 5 mars tom 11 mars. Det finns massor av filmer att se under dessa sju dagar. Teman på festivalen är PERSONA. Vem tror att du är?  och Vem tror jag att jag är? är de fågorna som ställs under den här teman. Under festivalen kommer att visas filmer från olika länder, bland annat, en film från Nicaragua med titeln Heiress of the wind (Heredera del Viento) av Gloria Carrión Fonseca och filmen Cocaine Prison av Violeta Ayala (Australia, Bolivia, USA och Frankrike). 
Foto Archivo Tempo dokumentärfestival
HEIRESS OF THE WIND
Gloria föddes ett år före den sandinistiska revolutionen i Nicaragua 1979. Hon upplevde den och hon föddes in i den. Hennes föräldrar var högt uppsatta vänsteraktivister och torterades av diktatorns militärer. När Sandinisterna så vann makten innebar det dock långt ifrån fred. Istället väntade USA:s invasion och Contras krigsföring. All kraft ägnar hennes föräldrar åt sin kamp. Vilken plats får dottern i deras glödande övertygelse? Vad betyder hon? Det undrar denna idag vuxna dotter och utmanar sina föräldrar. Hon frågar sig vad som är värt mest. Kärleken till revolutionen eller sina barn? I Heiress of the Wind möter vi två generationer med olika syn på livets realiteter.

Regissör Gloria Carrión Fonseca
År 2017
Land Nicaragua
Speltid 88 min
Festivalsektion Stefan Jarl International Documentary Award

I programmet finns det också en film från Bolivia Cocaine Prison, som handlar om en fängelse i San Sebastián. Här finns det ca 600 fångar.

Cocaine Prison av Violeta Ayala

I ett rättsystem som styrs av korruption är det inte de i toppen av drogkartellerna som ställs inför rätta. Det är deras smugglare och fotsoldater, oftast unga, fattiga män som ser droghandeln som sin sista utväg.
San Sebastians ökända fängelse är skapat för 150 fångar, men där inne flockas över 600. I Violeta Ayalas film följer vi tonårige Hernan som fått för sig att han utan problem kan smuggla två kilo kokain till Argentina. Så att han kan köpa musikinstrument till sina bröder … Regissören Violeta Ayala lyckas smuggla in kameror till några av fångarna och ger oss en inblick i den hänsynslösa vardagen för Bolivias lägst stående invånare. Och ett ruttet juridiskt system.

Regissör Violeta Ayala
År 2017
Land Australien/Bolivia/USA/Frankrike
Speltid 78 min
Festivalsektion Stefan Jarl International Documentary Award


Filmerna kommer att visas på flera biografer i Stockholm. Här är länken till Tempo dokumentärfestival 2018 

No comments:

Post a Comment