Monday, January 21, 2019

Vårens Svenska Filmpremiärer 2019

Idag presenterade Svenska filminstitutet och film & TV-producenterna vårens svensk långfilmspremiär. Presentation hölls på bio Victor på Filminstitutet. Regissörer, producenter, manusförfattare och skådespelare deltog på presentationen. Efter presentationen av långfilmerna presenterades årets Moving Sweden-filmer.
Jan Göranssön, Filminstitutets Presschef, Anna Serner, Filminstitutets vd och Eva Hamilton, ordförande för Film & TV producenterna öppnade presentationen. Pekka Haino intervjuade regissörer, skådespelare, producenter och medverkande i filmerna.
Per Perstrand presenterade Moving Sweden-Filmer och han intervjuade regissörerna, producenterna. och medverkande i filmerna. Efter presentationen blev det pressvisningen.
Anna Serner
Eva Hamilton
Pekka Haino
Jan Göransson(Presschef)
Pekka Heino och Jan Göransson
Per Perstrand(left)

Det är 21 långfilmer och sex Moving Sweden filmer som kommer att visas på vår/sommar. 

Här är lista på alla filmer. 

Britt Marie var här av Tuva Novotny
När Britt Marie lämnar sin man efter 40 års äktenskap och ett liv som hemmafru, tvingas hon göra upp med sig själv och möta omvärlden. Hon tar över som tränare för byns ungdomslag, tros att hon avskyr fotboll. Men snart väcks hennes drömmar och med dem en undangömd framtidstro. Kanske finns det en andra chans i livet, kanske är det aldrig för sent att börja leva. 

Medverkande: Pernilla August, Peter Haber, Malin Levanon, Lance Ncube

Premär 25 januari. 

Aniara av Pella Kågerman och Hugo Lilja
Premiär 1 februari
Ahmad Maryam av Saleh Jamal Eddin
Ahmad Maryam av Saleh Jamal Eddin Filmen är ett kärleksdrma som utspelar sig i skuggan av ett brutalt krig. Vi får folja Ahmad som lämnar sin älsdade Maryam i Damaskus för att fly till Sverige och vara långt  borta från den som är närmast hans hjärta samtidigt som hon forfarande är fången i krigets helvete. Det är en berättelse om kärlekens kraft i kampen mor mörkret, om hur det är att förlora sitt hemland och försöka skapa sig ett nytt liv i ett främmande land. 

Medverkande: Ahmad Alharfi, Hoda Alhallak, Rajaa Laksshha, Aida Gordon, Karin Bjurström, Anna Louise Ekman, Karam Ibrahim, May Taher, Mohammad Toumah, Khales Warraq, Mashhour Alali. 

Premiär 1 januari
Saleh Jamal Eddin
Moa Martinson - lansdmodern av Maj Wechselmann (Dokumentär)
"92 000 böcker av Mor gifter sig sålda på en vecka" stod det i tidningen 1954 då tv inte fanns. Denna dokumentär skildrar Moa Martinson, vår första #Metoo. Hon skrev om våldtäkt i hemmet och nådde un som ingen annan. Hon skildrade den brutala industrislummen i Norrköping och livet på torpet i Sormland, som gick i den ytersta fattigdomens tecken. Filmen innehåller också ny dokumentation om äktenskapet med författaren Harry Martinson. 

Medverkande: Ebba Witt-Brattström
Eld & Lågor av Mans Mårlind och Björn Stein
Året är 1940 och på vår sin sida om Allmänna gränd på Djurgården ligger två konkurrerande nöjesparker, det tjusiga Gröna Lund och det simpla Nöjesfältet. De två ägarfamiljerna har legat i öppen strid med varandra i decennier, men allt förändras natten då de unga arvtagarna, John och Ninni inleder en förbjuden kärlekshistoria. 

Medverkande: Frida Gustavsson, Albin Grenholm, Robert Gustafsson, Helena af Sandeberg, Pernilla August, Lennart Jähkel, Edvin Endre. 

Premiär 14 februari
Till drömmarnas land av Victor Lindgren 
Sommarlovet ska just börja när Elin och Sabina lär känna varandra Sabina från Rumänien och Elin från Holmsund. Tillsammans revolterar de mot det gamla och hittar något nytt, samtidigt som samhäller runt dem rasar samman och Elins pappa blir vansinning i sorg. För det finns ett vansinne i den svenska idyllen. 

Medverkande Andrea Petre, Elin Marklund 
Premiär 22 januari


Hans Arnold - Penselns häxmästare av Micke Engström 
Med sina detaljrika och fantasifulla teckningar har konstnären Hans Arnold(1925-2010) fyllt det svenska medvetandet med skräck sex, sagor och surrealism. Filmaren Micke Engstöm följde Arnold under hans sista fyra levnadsår och berättar hans livssaga genom intervjer, arkivmaterial och Arnolds egen konst. 

Medverkande Hans Arnold, Ernst 
Premiär 1 mars

Kungen av Atlantis av Filmweaver 
Manus; Simon Settergren  

Sedan barndomen har den ansvarsfulla Samuel ensam varit förälder år sin egen pappa. När Cleo kommer in i hans liv väcks ett hopp m frigörelse och att få leva ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till sin excentriske pappa håller honom fast. En dramakomedi baserad på en sann historia. 
Medverkande Phillip Zandén, Happy Jankell

Premiär 15 mars

Lucky one av Mia Engnerg 

En poetisk betraktelse över hur kärleke våldet kan rymmas i samma människa. Det är en berättelse om Vincent, men också en historia om vår samtid, och Vincent skulle kunna vara du eller jag. 

Medverkande Olivier Loustau, Lorette Nyssen, Diana Rudychenko. 

Premiär 15 mars 


Sivandivan av Gustav Ahlgren, Emelie Jönsson 
På toppen av sin karriär blev Siv "Sivandivan" Wennberg stämplad som jobbig och besvärlig. Hon blev utfryst och försvann helt från operavärlden. Fyrtio år senare är hon tillbaka och vill ha revansch. 

Medverkande Siv Wennberg, Eric Alexandet Carlenstolpe

Premiär 20 mars


Hamada av Eloy Dominguez Serén (Dokumentär) Premiär 20 mars
I ett flyktingläger i den steninga öknen, bor ett av världens mest glömda folk. De har bott här i över fyrtio år, alltsedan Marocko drev dem ut ur Västsahara. filmen ger ett oväntat och livsbejakande porträtt av tre unga vänner som lever sina liv i lägret. 

Premiär 20 mars
Parning av Lina Mannheimer (Dokumentär)
En nutida kärlekshistoria som kastar sig rakt in i den känslomäsiga berg-och dalbana det innebär att vara 20 år. Naomi och Edvin träffas, blir förälskade och en intensiv relation tar sin början. Men var går gränsen mellan kärlek och vänskap - och måste den definieras. Parning ger en intim inblick i två unga människors tankar, känslor och telefoner under ett år. 

Medverkande: Naomi Carter, Edvin Kempe 

Premiär 22 mars
Fågelfångarens son av Richard Hobert 
Enligt färöisk låg kommer fårfarmaren och fågelfångaren Esmar att förlora sitt arrende inom ett år om han inte har en son. Han och hans fru då gå från både hus och mark. Eftersom hustrun hittills bara fött döttrar beslutar de att deras bästa chans att få behålla gården är att gemensamt finna en annan man som kan göra henne med barn. Ingen av dem anar följderna. 

Medverkande: Rudi Kahnke, Livia Millhagen, Vigdis Hentze Olsen, Hedda Rehnberg

Premiär 5 april
Transnistra av Anna Eborn (Dokumentär)
Sextonåriga tanya och hennes kompisar hänger vid en övergiven byggplats i Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. Här, i ett land som inte existerar förutom inom sina egna gränser, försöker de hitta sin plats i livet, långt från vuxenvärld.  
Producenter DAvid Herdies, Michael Krotkiewski

Premiär 12 april
Ovan Babylon av Folke Ridén (Dokumentär)
Murtada Al-Hachami vill flyga luftballonger över sitt älskade Irak för att sprida ett budskap om fred och kärlek. Men terrororganisationen IS och andra starka motkrafter gör att projektet tycks dödsdömt på förhand. 

Premiär 15 april
Koko-di koko-da av Johannes Nyholm 
Ett par åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra. En varietéartist och hans skumraskfölje dyker upp från skogens mörker och terroriserar paret, lurar dem djupare och djupare mer i en malström av psykologisk terror och förnedrande slapstick. 
Medverkade Leif Edlund Johansson, Ylva Gallon, Peter Belli
Producenter Johannes Nyholm, Maria Møller Christoffersen

Premiär Vären 2019
Mareld av Ove Valeskog 
Ett filmteam gav sig ut på katamaran  för att göra en thriller. Det blev något helt annat när verkligheten tog över. Skärgården bjöd på överraskningar ingen kunde ana. Teamet kastas mellan verklighet och fiktion. En film utanför alla ramar. Medverkande Viktor Åkerblom, Hanna Oldenburg, Moa Malan, Matti Boustedt, Malin Barr
Producenter Ove Valeskog, Viktor Åkerblom, Staffan Övgård

Premiär Vår/sommar 2019 

Samproduktioner
Stupid Young Heart av Selma Vilhunen



The House That Jack Built av Lars von Trier

Hjärter dam av May el-Toukhy 
En kvinna riskerar både sin karriär och sin familj är hon förför sin tonårige styvson. 
Medverkande May el-Toukhy, Magnus Krepper, Gustav Lindh, Trine Dyrholm
Damark, Sverige Premiär april

Hjärtelandet av Janus Mets, Sine Plambech 
Danmark, Nederländerna, Sverige, Thailand, Premiär vären 2019

Moving Sweden Filmer 2019

Stora galaxer äter stjärnor av Anna Charlotte
Stora galaxer äter stjärnor är ett animerat rymdäventyr för barn, som blandar spänning med humor och tar de stora frågorna på allvar. Varför är vissa ensamma? Vad innebär det att vara en riktig vän? En saga om fyra små varelser som finner varandra och tillsammans sprider ljus i universum 

Medverkande Ahnna Rasch, Sanna Persson Halapi


Ge allt av Carolina Eriksson
Målvakterna Lovisa och Elin kämpar båda för att  knipa den enda platsen i startelvan för det svenska U23-landslaget. De spenderar mycket tid på planen med sin tränare Mette som utnyttjar sin position.

Medverkande Emma Österlöf, Marina Bouras, Britta Hans-Ers
Återvinningscentralen av Julius Jorborg 
Natten mellan den 21:a och 22:a november blev en återvinningscentral en bit utanför Stockholm bombhotad. En misstänkt har gripits men under förhören med henne och de övriga anställda på stationen kommer ytterligare omständigheter fram. Efter en närmare granskning av det tillgängliga bevismaterialet visar det sig att ingenting är vad det inledningsvis verkar. 

Producenter Johan Seth

Medverkande Anna Brixter, Dan Ekdahl, David Amesen, Emil Brulin, Jesper Bromark, Li Engla Molnår Kronlid, mfl.
Min värld i din av Jenifer Malmqvist
Shams och Stella är kära. Shams har inte berättat för Stella att hon är asylsökande, eller att hon försöker hjälpa sin gamla kärlek Hanine, som är kvar i Palestina, att komma till Sverige. Stella arbetar på Migrationsverket och när Shams har sin stora intervju där så sitter Stella mitt emot henne. Shams måste berätta sanningen för att få asyl.

Producent Emma Åkersdotter

Turpa Kiini minun haters av Jon Blåhed
Maja är 22 år och bor i Stockholm. Ett dödsfall i familjen tvingar henne att återväda till hembyn Pajala, där hennes syster Sofia bor kvar, tillsammans med trubaduren Johan. Efter begravningen skall Sofia följa med Johan på en sommarturné runt Tornedalen, och Maja bestämmer sig för att följa med. Det blir en resa där frågor om ursprung och framtid ställa på sin spets. 

Producent Tony Österholm
Medverkande Malin Buska, Irma von Platen, Johan Airijoki, Erling Fredriksson
Säsong av John Skoog
Säsong är en berättelse sammansatt av fragment ur liv som levs i periferin Beata, en säsongsarbetare som kommer till Sverige för första gången. Aron, en ung man med ett brustet hjärta, som återvänder till platsen där han växt upp. Och flickan Billie, som är vilse i sitt första sommarlov. 

Producent Erik Hemmedorff
Medverkande Agieszka Podsidlik, Artur Krajewski, Mateusz Wieclawek, mfl.

No comments:

Post a Comment