Wednesday, January 18, 2023

Presentation - Vårens svenska filmpremiär 2023

Idag presenterades vårens svenska långfilmspremiärer i bio Victor i Filmhuset i Stockholm. Regissörer, producenter och skådespelare deltog på pressträffen och berättade om kommande filmer som ska ha premiär under våren 2023. Pressträffen arrangerades av Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna. Filminstutets vd Anette Novak och Film&TV-Producenternas ordförande Eva Hamilton inlede presentationen och Andrea Reuter var konferencier och hon intervjuade regissörer, producenter och medverkande i de olika filmer. 

Filmerna som kommer att ha premiär är om krig, flyktingar och karlek. 




Här är de filmer som presenterades under pressträffen.

Holy Spider i regi av Ali Abbasi (Samproduktion)

En kvinnlig journalist beger sig till Mashhad, Irans heliga stad, för att spåra upp en seriemördare.
Rahimi, en kvinnlig journalist, beger sig till Mashhad, Irans heliga stad, för att undersöka en rad mord som skett under en kort tid. Gärningsmannen är övertygad om att han utför Guds verk genom att rensa gatorna från prostituerade kvinnor. Men ju närmare man kommer att avslöja mördaren desto svårare blir det att skipa rättvisa eftersom allt fler hyllar honom som en hjälte.

Filmen är inspirerad av den verkliga "Spider killer", Saeed Hanaei, som under åren 2000 och 2001 brutalt mördade 16 kvinnor. Den prisade regissören Ali Abbasi levererar en nervig thriller och en hård anklagelse mot ett samhälle där grov orättvisa är en del av vardagen. (Källa: TriArt Film)

Titel: Holy Spider
Regi: Ali Abassi
Manus: Afshin Kamran Bahrami, Ali Abassi
Skådespelare: Sara Fazilat, Mehdi Bajestani, Sina Parvaneh, Zar Amir Ebrahimi, Forouzan Jamshidenejad
Producenter: Sol Bondy, Jacob Jarek
Språk: Persiska
Undertexter: Svenska
Är: 2022
Distributör: TriArt Film
Biopremiär: 2023-01-20

Ali Abassi när hon tog emot priset för Bästa film på Stockholm Filmfestivalen
Mehdi Bajestani, Bäste manlige skådespelare på Stockholm film Festivalen
Forouzan Jamshidenejad och Sara Fazilat


Förmänskligas i regi av Giulio Musi

Anna har förlorat sitt barn och bestämmer sig för att ta sitt liv. Mirakulöst överlever hon och vaknar upp på ett behandlingshem där hon lär känna en sköterska och en pojke. Anna börjar sakta skapa sig en mening med sin tillvaro men inser snart att det mesta som omger henne egentligen är en konstruktion, för att hantera sorgen.

Regi och Manus: Giulio Musi 
Skådespelare: Maria Alm Norell, Lousie Ryme Magnus Hammer, Matteo Lohk, 
Biopremiär: 2023-01-27


En dag kommer allt det här bli ditt i regi av Andreas Öhman

En dag kommer allt det här bli ditt är en berättelse om familj och ett arv som ingen vill ha. Den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen?

I huvudrollerna ser vi Karin Franz Körlof (The Wife, Den allvarsamma leken, Vår tid är nu, Blå ögon), Peter Haber (Britt-Marie var här, Män som hatar kvinnor, Beck och Suzanne Reuter (Hamilton, Lasse-Majas detektivbyrå, Vår tid är nu, Lorry). I andra ledande roller ser vi skådespelarna Liv Mjönes, Arvin Kananian, Mattias Fransson, Emil Almén och Filip Berg.

Regissör: Andreas Öhman
Skådespelare: Karin Franz Körlof, Peter Haber, Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Filip Berg
Originalspråk: Svenska
Premiär: 3 februari 2023



Touching Freedom i regi av Manal Masri

"Jenkidar och Hussein studerar båda statsvetenskap i Beirut. De är ganska olika men blir nära vänner då de upptäcker att de kommer från samma kurdiska stad i norra Syrien, Kobane. I oktober 2014 hamnar Kobane i världens fokus när IS efter aggressiva attacker tar över kontrollen av staden. För vännerna blir det ett självklart beslut att engagera sig i kampen för kurdisk självständighet – med kameran som vapen. De filmar hela det blodiga krigsförloppet som berövar dem familj och vänner. Först sju år senare orkar de berätta om de traumatiska upplevelserna för Manal Masri. Det unika filmade materialet har resulterat i en kusligt närgången och djupt skakande skildring av krig i realtid. När kurdiska styrkor i februari 2015 återerövrar Kobane efter omfattande strider är det bara grus kvar av deras hemstad.
" Ur Tempo dokumentärfestivals programkatalog"

Regissör: Manal Masri
Land: Sverige
År: 2022
Längd: 83 minuter
Språk: Kurdiska
Textning: Svenska
Genre: Dokumentär
Åldersgräns: Från 15 år
Distributör: Doc Lounge
Biopremiär: 2023-02-10

Sockerexperimentet i regi av John Tornblad

"Johanna och Vilgot, två intagna på Vipeholms Sjukhus träffas och blir förälskade i varandra. Plötsligt vänds alla rutiner upp och ner när de utom sin vetskap blir en del i ett hemligt experiment som ska rädda den svenska tandhälsan." (källa: produktionsbolagets synopsis)

Originaltitel: Sockerexperimentet
Regi: John Tornblad
Producent: Johan Fågelström
Skådespelare: Amanda Malmberg, Isak Bruno, Elisabeth Ehde Torbjörnsdotter, Henrik Norman, Tony Lundgren, Sandra Redlaff, Emanuel Blom, mfl.
Manus: Helena Johansson, John Tornblad, Johan Fågelström
Land: Sverige
Biopremiär: 2023-02-10




Godland i regi av Hlynur Palmason (Samproduktion)

Den unge ambitiöse lutheranska prästen Lukas skickas i slutet av 1800-talet till Island för att ta över en församling. Bemötandet är allt annat än välkomnande. För att nå sitt mål tvingas han till en strapatsrik och farofylld resa på häst. Lukas är utrustad med en för tiden modern kamera, men i övrigt blir det snart uppenbart hur illa rustad han är för sitt uppdrag. Ju djupare han når in i det karga och oförlåtande landskapet, desto mer avviker han från sitt syfte. Moralen sviktar, paranoian växer och allt går mot en katastrof.
Bygger på en sann historia och de autentiska fotografier som upphittats efter resan.

Regi: Hlynur Palmason
Originaltitel: Godland
Språk: Danska, Isländska
Text: SvenskaProduktionslander: Danmark, Island, Frankrike, Sverige
Produktionsår: 2022
Genre: Drama
Premiär 2023-02-10

Dogborn i regi av Isabella Carbonell

Ett tvillingpar lever under radarn, hemlösa och osynliga för samhället. Systern är en tickande bomb och brodern har inte sagt ett ord sen de flydde sitt hemland. Ett oväntat jobberbjudande tycks ta dem ett steg närmare drömmen om ett riktigt hem. Allt de behöver göra är att transportera varor från punkt A till B. Men när varorna anländer i form av två unga tjejer så uppstår en konflikt mellan syskonen. Under två intensiva dygn ställs de inför ett livsavgörande dilemma - hur långt är de beredda att gå i sin kamp för överlevnad?

Originaltitel: : Dogborn
Regi: Isabella Carbone
Producenter: Farima Karimi, David Herdies, Erik Andersson
Manus: Isabella Carbonell

Medverkande: Silvana Imam, Philip Oros, Henrik Norlén, Linus James Nilsson, Richard Ulfsäter, Richard Svensson
Land: Sverige
Produktionsbolag: Momento Film AB
Språk: Svenska, Litauiska, Arabiska, Engelska
Biopremiär: 2023-02-10

Andra akten i regi av Mårten Klingberg

Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman bor tvärs över gatan med sin nya fru och Evas utflyttade son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Originaltitel: Andra akten
Regi: Mårten Klingberg
Producent: Johanna Bergenstråhle
Manus: Vera Kiishinen, Anna Heinämaa
Produktionsland:  Sverige
Språk: Svenska
Sverigepremiär 2023-02-24



Kungen i regi av Karin af Klintberg

En personlig film om Carl XVI Gustaf som blev världens yngsta kung. När han är 10 månader gammal dör hans pappa i en flygolycka och han växer upp med en uppgift det inte går att fly ifrån. Regissören Karin af Klintberg har följt honom i två år och filmen består av deras möten blandat med glimtar ur kungens liv. (Källa: SFDB)

Originaltitel: Kungen
Regi: Karin af Klintberg
Manus: Jane Magnusson
Producenter: Stina Gardell, Petra Måhl
Medverkande: Carl XVI Gustaf, Karin af Klintberg
Produktion: AF Nexiko
Språk: Svenska
Premiär: 2023-02-24

Exodus i regi av Abbe Hassan

Två världar kolliderar när Sam, en professionell smugglare, motvilligt räddar Amal 12 år, vars familj har splittrats i krigets Syrien. En oväntad vänskap växer fram där hon med fantasi och lekfullhet även räddar Sam, och de skapar en relation som påverkar deras liv för alltid.

Originaltitel: Exodus
Regi: Abbe Hassan
Producent: Anna-Klara Carlsten, Mattias Nohrborg, Olle Wirenhed
Manus: Kristoffer Cras, Abbe Hassan
Skådespelare: Ashraf Barhoum, Jwan Alqatami
Produktionsbolag: B-Reel Films
Produktionsland: Sverige
Språk: Arabiska, Franska
Biopremiär: 2023-03-10



Motståndaren i regi av Milad Alami

Efter en våldsam händelse bestämmer sig ett par för att lämna allt bakom sig och börja om i ett nytt land, men deras förflutna vägrar att släppa taget om dem.(Källa: Film i väst)

Originaltitel: MotståndarenRegi: Milad Alami
Producent: Annika Rogell
Manus: Milad Alami
Medverkande: Payman Maadi, Marall Nasiri, Bjorn Elgerd, Ardalan Esmaili
Land: Sverige
Produktionsbolag: Tangy AB
Språk: Persiska
Textad: Svenska
Biopremiär: 2023-03-31




Rosornas by i regi av Hanna Heilborn

Ultrahögern växer i Europa och en skolbuss slutar plocka upp barn från en by i södra Milano. Filmen följer en familjs vardag och visar hur en till synes liten händelse är kopplad till större politiska skeenden. Filmen avslöjar det utbredda förtrycket av romer i Europa och konsekvenserna av hatisk mediaretorik genom att porträttera livet för en italiensk, romsk familj.

Regi: Hanna Heilborn 
Språk: Engelska, Italienska, romani
Text: Svenska
Länder: Sverige
Produktionsår 2023
Originaltitel:  Rosornas by
Genre: Dokumentär
Biopremiär 2023-04-14


Butterfly Vision i regi av Maksym Nakonechnyi (Samproduktion)

Efter att ha spenderat månader som fånge i Donbas kommer ukrainska flygspanaren Lilia hem till sin familj. Traumat av fångenskapen fortsätter hemsöka henne och visar sig på drömlika sätt. Någonting växer djupt inom Lilia som inte låter henne glömma, men samtidigt vägrar hon att identifiera sig som ett offer och kämpar för att frigöra sig själv. (Källa: Lucky dogs

Regi: Maksym Nakonechnyi Manus: Maksym Nakonechnyi, Iryna Tsilyk
Medverkande: Rita Burkovska, Natalya Vorozhbit, Daria Lorenci m fl.
Producent: Mario Adamson
Genre: Drama
Land: Ukraina, Sverige, Tjeckien, Kroatien
Längd: 107 min
Biopremiär: 2023-04-14


Butiken i regi av Ami-Ro Sköld

Utanför lågprisbutiken har en brokig skara hemlösa människor byggt ett tältläger. De lever på att dumpstra ur butikens container, och bemöts av alltmer aggressivt motstånd. Samtidigt slavar butikens anställda under hårdnande villkor från kedjans ledning. (Källa: SFDB)

Originaltitel: Butiken
Internationell titel: The Store
Regi: Ami-Ro Sköld
Manus: Ami-Ro Sköld
Producent: Lovisa Charlier
Skådespelare: Eliza Sica, Daysury Valencia, Arbi Alviati, Eleftheria Gerofoka, Joshua Nicolas Sjöö, Isabelle Grill, Kristina Brändén Whitaker, Victor Iván, Fredrik Evers, Lana Chahto, Linda Hellström, Sabrin Jaja, Linda Faith, Marcus Standoft, Alisa Sofia Paulsen, Sarah Viktoria Engman.
Produktion: Onoma Productions AB
Genre: Drama, Animerad
Land: Sverige, Italien
Språk: Svenska, ryska, grekiska
Distributör i Sverige: Triart Film AB
Biopremiär: 2023-04-14


The Good Driver i regi av Tonislav Hristov (Samproduktion)

Ivan (Malin Krastev) jobbar som taxichaufför på en bulgarisk turistort vid Svarta havet. Hans son som bor kvar i Finland tillsammans med exfrun Mia (Alma Pöysti) ska snart fylla 18 och i samband med detta planerar Ivan återvända och gottgöra för tidigare misstag. Men en kontrovers med den lokala maffian leder till att han rånas och planerna spolieras. Istället hamnar han i sin uppväxtby vid den turkiska gränsen där han blir involverad i en verksamhet han inte vill vara en del av.

Originaltitel: The Good DriverRegi: Tonislav Hristov
Manus: Tonislav Hristov, Kaarle Aho, Konstantin Bojanov
Producenter: Annika Hellström, Erika Malmgren
Språk: Bulgariska, Finska
Länder, Bulgarien, Finland, Sverige
År: 2022
Produktion: Cinenic Film AB
Biopremiär: 2023-04-21
Annika Hellström, Erika Malmgren


Good Life i regi av MartaDauliūtė och Viktorija Šiaulytė

"Visionära idéer för framtiden tar form i ett exlusivt nyliberalt kollektiv i centrala Stockholm, där entreprenörskapet kommit att bli något långt mer än implementerandet av en affärsidé. Dokumentärfilmarna Marta Dauliūtė och Viktorija Šiaulytė kliver in i det omslutna kollektivet med lika delar nyfikenhet som välbehövlig skepsis. Här är kapital synonymt med individens förmåga och innovation det gäckande ledordet. Samtidigt som vi lär känna de boende som hyr en liten 'pod' som knappt erbjuder plats för säng och skrivbord, lyfts frågor om hur den entreprenöriella ideologin påverkar oss som människor. Good Life reflekterar kring ett modernt fenomen, där gemenskap blivit ett företags produkt, men som samtidigt påminner om andra kollektiv från en helt annan tid.(" Ur Göteborg Filmfestivals programkatalog).

Originaltitel: Good Life
regissörer: MartaDauliūtė och Viktorija Šiaulytė
Producenter: MartaDauliūtė och Viktorija Šiaulytė
Manus: MartaDauliūtė och Viktorija Šiaulytė
Genre: Dokumentär
Länder: Sverige, Litauen, Finland
Språk: Engelska, Svenska, Tyska
Produktionsbolag: MDEMC Production AB
Biopremiär: 2023-04-21

Bullets i regi av Peter Pontikis

Bullets är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och i stil med de franska cinema de banlieue-filmerna skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det.

Titel: Bullets
Regi; Peter Pontikis
Manus: Peter Pontikis
Producenter: Patrick Sobieski
Skådespelare: Khalil Ghazal, Allan Mohsin, Amadou Jawara, Kerolos Ezzat, Mohammed El Hassan, Khalaf (Carlos) Ayoub, Tomas Samir.
Distributör: TriArt Film
Produktionsbolag: Thin Skin Films AB
År: 2022
Land: Sverige
Biopremiär: 2023-04-28


Låt älven leva i regi av Ole Giæver (Samproduktion)

1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet. (Källa: Folket bio)

Originaltitel: Ellos Eatnu - Let the River FlowRegissör:
Språk: Norska, Samiska
Text: Svenska
År : 2023
Biopremiär: 2023-05-12

Forever i regi av Anders Hazelius

Mila och Kia har varit bästa vänner och lagkamrater så länge de kan minnas. När tjejerna får en ny fotbollstränare i hårdsatsande Lollo så börjar de sakta glida isär. Mila som drömmer om att bli fotbollsproffs ser äntligen sin chans att lyckas, men är det värt att offra sin bästa vän för att vinna till varje pris?

Originatitel: Forever
Regi: Anders Hazelius
Manus: Jessika Jankert
Medverkande: Flutra Cela, Judith Sigfridsson, Agnes Lindström, Mustapha Aarab, Elefheria Gerofoka
Producenter: Stefan H. Lindén, Erik Lundqvist, Emilia Widstrand
Land: Sverige
Produktionsbolag: SF Studios Production AB
Språk: Svenska
Biopremiär: 2023-06-30


One More Time – Netflix

Originaltitel: One More Time
Regissör: Jonatan Etzlerr
Producent: Eleonor Sager
Manus: Sofie Forsman, Tove Forsman
Medverkande: Hedda Stiernstedt, Vanna Rosenberg, Miriam Ingrid, Maxwell Cunningham, Elinor Silfersparre m.fl.
Genre: Komedi, Fantasy
Produktionsbolag; Breakable
DistributÖr: Netflix
Land: Sverige
Språk: Svenska
Biopremiär: Våren 2023



All photos credit © Sofia Sanchez and News from Europe and Latin America


No comments:

Post a Comment