Thursday, February 23, 2023

Filmen "No Bears" av regissör Jafar Panahi

Filmen "No Bears" av de kända iranska regissören Jafar Panahi kommer att ha premiär på svenska biografen den 24 februari. 

Sinopsis; "No Bears" berättar två parallella kärlekshistorier. I båda historierna plågas kärleksparen av dolda, men oundvikliga hinder, vidskepelsens kraft och maktens mekanismer. Trots år av husarrest, yrkesförbud och nu ett fängelsestraff lyckas den iranska mästerregissören Jafar Panahi att slå världen med häpnad med sin briljanta filmkonst.

Original titel: No Bears 
Regi: Jafar Panahi
Medverkande: Naser Hashemi, Reza Heydari, Mina Kavani
Språk: Persiska
Text: Svenska
Land: Iran 
Produktionsår: 2022

Kommentar: "No Bears" är en utmärkt, sorglig och kritiskfilm. Trots att regissören är förbjuden att göra sitt filmarbete, lyckas han återigen göra ett fantastiskt jobb inom filmkonsten.
Två berättelser som utspelar sig på olika platser. Regissören är också filmens huvudperson. Filmen leder oss att följa två svåra situationer för två paren och huvudpersonens liv i en liten stad där han är isolerad, utan internet för att kommunicera med andra människor. Vidskepelse och seder gör det svårt att hitta en bra lösning i det samhälle de lever i. Ett par som vill fly från Iran, ett par som kämpa för att vara tillsammans och regissören som blir inblandad i den lilla samhället seder. problem och rädsla. Ett tragiskt slut. 

Finns det Bears, frågar regissören. Det finns inte svarade en invånare. Det sägs att det finns Bears för att skrämma andra. Detta kan tolkas som ett sätt att skrämma människor, hålla de tysta, i det här fallet regissören som är förbjuden att göra film.
Det är en mycket bra film från den fantastiska regissören Jafar Panahi. 
Betyg: 5*****5


No comments:

Post a Comment