Friday, October 18, 2013

Biopremiär av Min stulna revolution av Nahid Persson


Idag är det biopremiär av filmdokumentär Min stulna revolutionen av Nahid Persson. Det är en mycket gripande film om några kvinnor som satt i fängelse i Iran. Här kan vi höras deras berättelse om att vara politiska fångar, tortyr som de upplevde, om Nahid Perssons brors sista tid i livet samt  kvinnornas nya liv. Regisören Nahid Persson är själv med i filmen och hon berättar om sin ångest, skulder och känslor när hon hör de andra kvinnorna berätta om sinas liv, historia...
Starka kvinnor som kan skratta trots allt som de gick igenom. Flera av dem har utryckt sina känslor genom konst, dikt, mm.  
Den här filmen väcker många frågor om mänskliga rättigheter, en film om frihet.... 
 
Nahid Persson svarade på frågor efter Pressvisning

Sinopsis:
Min stulna revolution
 
För 30 år sedan blev Nahid Persson Sarvestanis lillebror Rostam avrättad i iranskt fängelse, bara 17 år gammal. Nahid som var vänsteraktivist och i opposition mot den nya islamistiska regimen har under hela sitt vuxna liv känt skuld för Rostams död.
I filmen Min stulna revolution samlar hon forna aktivistkamrater i sitt hus i Sverige. Kvinnornas berättelser om fångenskap och tortyr ger Nahid i efterhand en bild av Rostams sista tid i livet.

Nahid Persson Sarvestani har gjort en rad framgångsrika dokumentärer, bland annat om kvinnors villkor i Iran (Prostitution bakom slöjan, Fyra fruar och en man) och om mötet med shahens änka Farah Diba (Drottningen och jag). Med Min stulna revolution har hon i sitt filmskapande nått fram till sitt livs smärtpunkt.

Originaltitel: My Stolen Revolution
Regi: Nahid Persson Sarvestani
Genre: Dokumentär
Längd: 75 minuter
Land: Sverige
Inspelningsår: 2013
Biopremiär: 2013-10-18http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/1163

 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


No comments:

Post a Comment