Monday, February 2, 2015

Filmen Storm Över Anderna av direktör Mikael Wiström

 
Josefin är en ung tjej. Hon föddes i Sverige och bor i Stockholm. Hon har i hela sitt liv fått höra att hennes peruanska faster Augusta dog i en väpnad kamp för fattigas rättigheter i Perú. Som vuxen bestämmer sig Josefin för att ta reda på sanningen om den mytomspunna Augusta. Hon reser till Perú och träffa bönderna som berättar om faster Augusta och Sendero Luminoso. I Perú träffar Josefin också bondedottern Flor som berättar om sina upplevelse om kriget där hon forlorade sin älskade bror Claudio.


Titel: Storm över Anderna
Regissör: Mikael Wiström
Medverkande: Josefin Augusta Ekerman, Flor Gonzalez Baraban mf.
Genre: Dokumentär
Land: Sverige, Perú
Speltid: 1105 minuter
Premiär: 6 februari
Betyg: ****

 Josefin Augusta Ekermann
Storm över Anderna är en mycket bra dokumentärfilm. Man följer Josefins resa till Perú för att ta reda på vad det var som hände Augusta, hennes faster, som var gift med Sendero Luminosos ledare Abimael Guzmán.  Vi kan också höra böndernas berättelse om Sendero Luminoso och deras situation i Perú på den här tiden. Filmen handlar även om Flor Gonzalez Baraban som också söker sanningen om sin älskade bror som blev tillfångatagen och som ingen vet vad som hänt med. 
Det är en mycket bra och gripande dokumentär. Det är inte bara Josefins resan som den handlar om. Det är om  gerillarörelsen Sendero Luminoso. Med den här dokumentären lär man sig mer om Perús historia.
Filmen har premiär i Sverige den 6 februari. Bety: ****

http://www.folketsbio.se/filmer/filmer/1238

No comments:

Post a Comment