Thursday, September 14, 2023

Filmen DE OSTYRIGA av regissör Malou Reymann har premiär den 15 september

Det är en gripande film med en mycket sorglig historia berättad på ett mycket djupgående sätt.

Por Sofia Sanchez

Filmen DE OSTYRIGA av regissören Malou Reyman är baserad på en verklig händelse som inträffade mellan 1923 och 1961 i Danmark. Filmen berättar historien om kvinnor som fördes till ön Sprogø för att de var kvinnor som enligt samhällets mått inte var vardiga. De betraktades som prostituerade bara för att de inte betedde sig som en tjej borde göra under den här tiden.

Dessa kvinnor fördes till den här ön, där deras rättigheter inte fanns det minsta, de blev insolerade om de inte följde reglerna i den här kvinnoanstalten på ön Sprogø . De bodde där med rädsla och gjorde allt för att inte bli straffad. 

Maren (Emily Kroyer Koppel), är en arbetarklasstjej, ung, glad, hon gillar fester, träffa killar och drömmer om att få ett bättre liv. Hennes sätt att agera passar inte in i dåtidens samhällets regler och hon förs till ett barnhem och till sist bestämmer läkaren Wildenskovs (Anders Christensen) för att skicka Maren till kvinnoanstalten på ön Sprogø; (En plats för sinneslöa och för dem som inte passar i samhället). 

Kvinnan som ansvarar för det här stället är en auktoritär kvinna fröken Nielsen (Lene Maria Christensen) som ljuger och ger tjejerna hopp om att de kommer att lämna ön om de beter sig bra till exempel Sørine (Jessica Dinnage) är en trogen tjej, hon gör allt hon blir tillsagd, hon har varit där i många år och hon hoppas kunna ta sig därifrån och återförenas med sin dotter.
Relationen mellan Maren och Sörine var väldigt svår, men till slut blev de vänner. Maren gav hopp om att kämpa för sina rättigheter och uppnå sina drömmar.
Filmen visar också att under denna tid steriliserades kvinnor för att förhindra oönskade graviditet.

Det är en gripande film med en mycket sorglig historia berättad på ett mycket djupgående sätt som får dig att gråta när du ser hjälplösheten hos de kvinnor som levde på den ön utan rätt att bestämma över sina liv och sina kroppar.

Fantastisk skådespelarprestation och underbara bilder.  Filmen rekommenderas att se. 

Betyg; ***** av 5


Filmen DE OSTYRIGA av regissör Malou Reyman

Sinopsis:   Köpenhamn bubblar av förändringens vindar när jazzmusiken sveper genom mellankrigstidens Europa. Maren, äldsta dottern i ett fattigt hushåll, insuper det nya med stor entusiasm, men hennes ungdomliga trotsighet och livslust ses inte med blida ögon av omgivningen. Genom barnavårdsnämnden institutionaliseras hon på ön Sprogø, där man samlat unga kvinnor som anklagats för lösdriveri eller sexuell omättlighet. Hon bildar snart ett oskiljaktigt band med Sørine, och tillsammans börjar de göra uppror- med långtgående konsekvenser.

Ett storslaget drama om ett av de mörkaste avsnitten av vår samtidshistoria.

Regissör: Malou Reymann
Originaltitel: Ustyrlig
Textning: Svenska
Genre: Drama
Medverkande: Emilie Kroyer Koppel, Lene Maria Christensen, Jessica Dinnage, Anders Christensen  Danica Curcic
Land: Danmark
År: 2022
Längd: 135 minuter
Språk: Danska
Textning: Svenska
Åldersgräns: Från 11 år
Distributör: Folkets Bio
Premiär den 15 september. 

No comments:

Post a Comment