Friday, April 5, 2013

Filmen Guds hästar av Nabil Ayouch

Av Sofia Sanchez

Filmen Guds hästar av regissören Nabil Ayouch. En skildring av verkligheten i Casablancas fattigaste område.


Originaltitel: Les Chevaux de Dieu(2012)
Genre: Drama
Regi: Nabil Ayouch
Skådespelare: Abdelhakim Rachi, Abdelilah Rachid, Hamza Souidek
Land: Marocko
Längd: 115 minuter
Åldergräns: 15 år

Premiär: Idag den 5 april
Betyg: ****  av 5
 
Sinopsis ur Folkets bio
Yachine (Abdelhakim Rachi) och Hamid (Abdelilah Rachid) är bröder och lever i ett av Casablancas fattigaste områden, härjat av sociala orättvisor. Livets skola är tuff; här förvandlas fotbollsmatcherna till slagsmål med dödlig utgång och bröllop till fylleslag, de två brödernas uppväxt kantas av motgångar. När den äldre brodern en dag grips av polisen och sätts i fängelse ser det till en början ut att bli räddningen för Yachine men Hamid återvänder och allt går snabbt utför…Mina ord of filmen
Filmen skildrar det marockanska samhället mycket starkt. Yachime och Hamid, två fattiga bröder och Hamids vän Nabil (Hamza Souidek) lever i Casablanca, där de jobbar hårt för att kunna klara det hårda livet tillsammans med familjen. Bröderna försörjer familjen eftersom pappan är sjuk av  depression, en bror har autism och den andra är militär. 
Brodern Hamid tillhör och leder den lokala ligistligan. Han säljer knark och försörjer sig och det är han som drar in mest pengar till familjen. Hamid hamnar i fängelset och när han kommer ut har han blivit medlem i den islamiska fundamentaliströrelsen.
Yachine säljer apelsiner på den lokala markanden. När han inte får tillåtelse att sälja mer så  börjar han jobba som mekaniker. När Hamid kommer ut från fängelset lockar han Yachine och broderns kompis att komma in i den islamiska rörelsen.

Det är en film som handlar om ungdomarnas verklighet. Yachime ville bli fotbollsspelare...det blev bara en dröm för honom...... den drömmen släpper han när han bestämmer sig att bli en hjälte.....en självmordsbombare....
Det är en stark och gripande film om hur ungdomar växer upp i ett fattigt slumområde med knark, mord, gangsters och hur de blir medlemmar i en islamisk fundamentaliströrelse.
En skildring som väcker många reflexioner, en film för att analysera och diskutera efteråt eftersom man tänker på alla dessa ungdomar som lämnar sina drömmar och väljer att bli "Guds hästar".
 

With english subtittles
 
 
 
 
   


              
.

 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment