Tuesday, March 25, 2014

Författaren Barbro Lindgren får Astrid Lindgrens pris

Idag tillkännagavs Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2014 (ALMA).  Det blir den svenska författaren Barbro Lindgren som får Alma priset. Hon blir den första svensk som kommer att ta emot det prestigefyllda litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Barbro Lindgren har skrivit böcker både för barn och vuxna.
 Författaren Barbro Lindgren,ALMA Pristagare 2014

Juryns ordförande Larry Lempert när han meddelade att Barbro Lindgren är årets pristagare. Den 2 juni 2014 en vid en speciell ceremoni kommer priset att överlämnas. Ceremonin kommer att äga rum i Stockholms konserthus.

Juryns ordförande Larry Lempert

Juryns motivering lyder:

Barbro Lindgren är en litterär nydanare.  Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths tal vid tillkännagivandet av årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Bilder från presskonferens av tillkännagivandet av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2014, på Kungliga bibliotek.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth
Photo Sofia Sanchez

Kulturrådets styrelseordförande Kerstin Brunnberg
 Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg
ALMA- Jurymedlem Annika Edlund
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Kerstin Brunnberg 
Astrid Lindgrens böcker på främmande språk
 


No comments:

Post a Comment