Thursday, February 9, 2017

Filmpremiär: Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv av Juho Kusmanen

I morgon den 10:e februari är det premiär av filmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv av regissören Juho Kusmanen.  Det är en underbar finsk film som berättar om boxaren Olli Mäki.(Jarkko Lahti). Det handlar också om EM-mästaren Elis Ask (Eero Milonoff) och Ollis älskade Raija (Oona Airola) .
 Foto från Google
EM-mästare Elis Ask blir Olli Mäkis tränare och hans ansvar är att träna boxaren Olli Mäki inför hans viktigaste boxningsmatch mot den amerikanske boxaren Davey Moore. Hela Finland förbereder sig för att se den viktigaste matchen som skulle slutat med en seger. Massmedier följer Olli Mäki, intervjuer och  fotograferar honom under tiden han tränar inför matchen. Det blir mycket för Olli Mäki med alla middagar med sponsorer,  fotosessioner och en filminspelning. Elis Ask, tränaren, däremot gillar att visa sig framför kamerorna och röra sig bland sponsorerna.
Matchen är viktigare för tränaren än för Olli Mäki som vill träna på egen hand utan att få som mycket uppmärksamhet. Detta skapar en konflikt mellan dem. När Elis Ask ser att Olli är kär i Raija, tycker han att det inte är lämpligt just nu eftersom boxaren behöver koncentration för att träna. Men det är inte mycket boxning som man ser i filmen. Det är mer allt som rör sig omkring boxarens liv: Massmedier och sponsorer.

Filmen utspelar sig sommaren 1962. Det är mycket som står på spel i Olli Mäkis liv: att bli världmästare i fjäderviktsboxning eller att välja sin älskade Raija.
Att regissören Juho Kusmanen använder sig av svartvitt foto gör att filmen upplevs som äkta, liksom som en dokumentär. Det är en fin miljö och skådespelarna gör fantastiska rollprestationer.

En mycket fin film. Denna film var vald som Finlands Oscarsbidrag.   Betyg: **** av 5


Sinopsis:

Sommaren 1962 har Olli Mäki chansen att bli världsmästare i fjäderviktsboxning. Hela Finland, från landsbygden till stadens ljus i Helsingfors, har förberett sig på hans seger och framgång. Allt Olli behöver göra är att gå ner i vikt och koncentrera sig på matchen. Men det finns ett problem – han har förälskat sig i Raija.Originaltitel:                        Hymyilevä mies
Regissör:                            Juho Kusmanen
Medverkande:                    Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff, Joanna Haartti
Land:                                  Finland
Produktionsår:                    2016             
Längd:                                92 min
Genre:                                Drama
Åldersgräns:                       15 år
Distributör                          Folkets Bio
Producent:                          Jussi Rantamäki
Språk:                                Finska
Textning:                             Svenska

No comments:

Post a Comment