Wednesday, February 22, 2012

BIG BOYS GONE BANANAS* av Fredrik Gertten


Igår presenterades filmen Big Boys Gone Bananas* på Debaser Medis i Stockholm. Regissören Fredrik Gertten var på plats och svarade på frågor efter att filmen visades.
                                                             Fredrik Gertten
Filmen handlar om kampen som regissören hade mot det multinationella företag Dole som stämde regissören och produktionsbolaget WG för filmen Bananas*. I filmen Bananas visades att företaget Dole använde förbjudna kemikalier som Nemagon, ett bekämpningsmedel som används på bananplantager i Nicaragua. Dole utsatte sina arbetare för medlet och ett resultat blev att många arbetare blev sterila. I den första filmen visades rättegången mellan tolv nicaraguanska bananarbetare och det stora fruktbolaget Dole och Dow Chemicals och insatsen som arbetarnas advokat Juan Dominguez gjorde under rättegången. 

Filmen Bananas* väckte stor uppmarksamhet i Sverige och i världen när det multinationella företag stämde regissören för att de påstod att allt i dokumentären var en lögn mot Dole.
Big Boys Gone Bananas* är en uppföljare av filmen Bananas*.  I filmen kan man se vem som har makten när det gäller att kontrollera media i USA när någon kritiserar ett företag,  i det här fallet företaget Dole. Filmen handlar om hela processen om kampen som Malmöregissörren hade mot DOLE. Den handlar om att kämpa för yttrandefrihet.

Det är en film som jag rekommendera att se. Filmen har premiär den 24 februari. Den ska visas på BIO RIO i Stockholm.

Texto y Foto: Sofia Sanchez
Fredrik Gertten på Debaser Medis


Regissören svarar på frågor från Publiken

Fredrik Gertten med publiken på Debaser Medis
Regissören och kämpare Fredrik Gertten

 No comments:

Post a Comment