Thursday, October 4, 2012

Omar Dödade mig av Roschdy Zem

Filmen handlar om en marockansk trädgårdsmästare som blir anklagad för att ha dödat en rik kvinna, Ghislaine Marchal. Kvinnan hittas 1991 knivmördad i källaren till en villa i södra Frankrike. På väggen står skrivet i hennes blod ("Omar dödade mig"),  "Omar m'a tuer"

av Sofia Sanchez

Omar Raddad (Sami Bouajila) är kvinnans trädgårdsmästare. Han blir arresteras och anklagas för att ha mördat henne. Han förnekar mordet men ingen tror på honom. Det är en otrolig rättsprocess mot honom. En rasistisk process och han blir dömd för ­mordet. Omar är analfabet och hans franska är inte bra och behöver en tolk för att försvara sig. Trots att Omar Raddad förnekar mordet och  hävdar sin oskuld hela tiden blir han dömd.
En författare (Denis Podalydes) undersöker fallet eftersom han tror att Omar är oskyldig. Han börjar leta efter bevis och prata med personer som känner Raddad. Han gör en noggrann undersökning för att bevisa domstolen att de har dömt en osyldig man. Allt tyder på att Raddad är oskyldig men det franska rättsväsendet gör inte någonting för Omar. Omar döms till 18 års fängelse. Han gör en hungerstrejk och försöker ta livet av sig.

Det är en otrolig känsoladdad film, en orättvis dom mot en enkel man som bor med sin familj i Frankrike.

En mycket bra film om Omar Raddad.... Betyg ****  Premiär 5 oktober

Regi: Roschdy Zem
Skådespelare: Sami Bouajila, Denis Podalydès
Land: Marocko (2011)
Språk: Franska
Originaltitel: Omar m'a tuer
Längd: 1 tim 25 min

No comments:

Post a Comment