Saturday, October 13, 2012

Stockholms Judiska filmfestival startar idag

Kl. 18.30 startar festivalen på biografen Park. Festivalen börjar idag och pågar fram till 17 oktober. Festivalen kommer att bjuda på en färgstark blandning av filmen från flera länder. I år blir det 20 årsjubileum för festivalen. 20 år har gått sedan Stockholms Judiska Filmfestival arrangerades för första gången. Under åren har festivalbesökarna bjudits på judisk kultur i form av fester, klezmermusik och en mängd film.
Filmen FOOTNOTE by Joseph Ceder, blir det Festivalens öppningsfilm. Efter visningen av filmen blir det Face to Face med regissören Joseph Ceder.

Galamingeln och öppningen av festivalen kommer att ske på biografen Park kl. 18.30 i kväll.

Stockhloms 20:E Judiska Filmfestival 13-17 oktober.

ÖppningsFilm FOOTNOTE

FOOTNOTE är en drama som handlar om relationen mellan en far och en son. Eliezer Shkolnik (Shlomo Bar-Aba) är profesor i talmudiska studier på Hebrew university. Hans son Uriel (Lior Ashkenazi) är också profesor. Deras relation är präglat av bitterhet och rivalitet.
En kväll får Eliezer ett telefonsamtal att han tilldelats Årets Israel Prize, det är landets förnämsta forskarpris. Men det var ett misstag, så småningom framgår att juryn beslutade att priset är till Eliezers son, Uriel. Trots misstaget kommer Profesorn Eliezer att ta emot priset, eftersom om Eliezer  får beskedet att priset är till sonen skulle det krossa honom....

Filmen var oscarnominerad 2011 för bästa film och den fick Pris för bästa manus på filmfestivalen i Cannes 2011.

Det är ett starkt berörande drama by regissören Joseph Ceder. Betyg ****

Titel:  FOOTNOTE
Land: Israel 2011
Språk: hebreiska tal, engelsk text
Längd: 103 min.

Länken till festivalen http://www.stockholmjff.org/

No comments:

Post a Comment