Tuesday, March 7, 2017

Vinnarna till Stora Ljudbokspriset 2017.

I går kväll delades Stora Ljudbokspriset ut i fem kategorier: barn, ungdom, spänning, skönlitteratur och Storytelpriset. Ljudboksgalan hölls på Vasateatern i Stockholm.  Årets konferencier var journalisten Alexandra Pascalidou. Det var en fantastisk kväll med musik, mingel och trevliga gäster. Wonderland event arrangerade galan. Tack till alla och Grattis till Vinnarna!.

Här Årets vinnare.
Photo Credit Sofia Sanchez

Barn:  Warriors – ut i det vilda av Erin Hunter, inläst av Mattias Linderoth
Med omsorgsfulla gestaltningar och målande miljöbeskrivningar växer en spännande saga fram som både överraskar och drabbar en. En berättelse som med små medel och ett lågt perspektiv skildrar och levandegör allvaret i naturen. Återberättad med en röst, eller ska jag säga rost, som med väl avvägd inlevelse och små nyanser lyckas personifiera och färgsätta dess karaktärer.
Ungdom: Pojkarna av Jessica Schiefauer, inläst av Jessica Schiefauer
Vinnaren av årets stora Ljudbokspris kategori ungdom går till en bok där författaren tar oss lyssnare med på en vandring i en unik miljö olik något annat. Med ett fängslande språk får vi följa med till en värld inbäddad i ett drömlikt skimmer men med en mörk bottenklang. Författaren har lyckats att skriva en hybrid mellan fantasy och reality. Där de unga karaktärerna går emot samhällets konventioner och låter oss lyssnare reflektera över steroetypa och könsspecifika förhållningssätt.

Inläsningen känns trovärdig för oss lyssnare – med en för örat behaglig rytm – kanske beroende på att det är författaren själv som är inläsaren.
Spänning: Midnattsflickor av Jonas Moström, inläst av Marie Richardson
Med en story som sätter klorna i läsaren från första sidan, ett tema som bottnar i samtiden och ett språk lika välnyanserat som framåtlutat bjuder ljudboken på hisnande spänning i en klass för sig.

Inläsaren lyckas därtill göra en perfekt avvägning mellan dramatisering och avslappnat berättande och adderar dessutom sin personliga prägel, vilket höjer upplevelsen till ytterligare en dimension.
Skönlitteratur: Maskeradstaden av Maria Monciu, inläst av Alexander Salzberger
Årets vinnare i den skönlitterära kategorin är en ruggigt beroendeframkallande berättelse om kärlek och rasism, om lögner och upprättelse, om att stå mitt emellan två världar och inte höra hemma någonstans. En hoppfull och akut aktuell klasskildring där såväl spänning som trovärdighet förstärks av den enastående tonsäkra inläsarens förmåga att levandegöra varenda detalj. Vi fem suedis i juryn var fett eniga: det går inte att sluta lyssna. Ur Juryns motivering:
Storytelpriset:
Delas ut till Anton Klepke, redaktör på Bonnier Carlsen, för arbetet med Det flygande tältet, skriven av Rania Issa och illustererad av Sawsan Nourallah. Boken har getts ut i samarbete med "Books for Syria", ett UNESCO-finnasierat projekt som distribuerar böcker till barn som befinner sig på flykt. Det flygande tältet ges ut både med svensk och arabisk text, vilket gör att den kan läsas och användas i många olika sammanhang.
Motivering:
Anton Klepke tilldelas priset för att ha uppmärksammat och förmedlat en berättelse som landar rakt i våra hjärtan och som ropar efter att bli hörd. I vår tid är berättelsen om Kinanah, Basheer och deras magiska tänkande och storslagna drömmar, trots flyktinglägrets begränsande ramar, ett hoppfullt äventyr för alla barn som växer upp under dessa svåra omständigheter, och en spegel mot världen för alla barn som lever under tryggare omständigheter. 

Synskadades Stiftelsen hederpris:
Vinnaren Kristina Ahlinder vinner priset por sina insatser för att bokmomsen på ljudböcker skulle vara den samma som på tryckta böcker. För tio år sedan sänkter momsen på ljudböcker på CD från 25 till 6 procent.
Ur Juryns motivering: Synskadades Stiftelsen Hederpris går till en person som med framgång arbetar för att ge ljudboken möjlighet att etablera sig som en bokform med samma forutsättningar som den tryckta boken.
2007 gav entäget lobbyarbete utdelning och den fysiska ljudboken moms sänktes från 25 procent till 6 procent. En enorm skillnad för förlagen som producerar ljudböcker och för oss som köper dem.
Arbeter med att ge alla böcker, oavsett format, samma villkor har fortsatt. I år ser det ut som att det arbetet kommer att bära frukt och även de digitala böckerna innefattas av den lägre momssatsen.


Bilder från Galan
 

No comments:

Post a Comment