Monday, November 27, 2023

Augustpriset 2023 har delats ut vid Augustgalan i Konserhuset i Stockholm

Augustpriset 2023 har delats under Augustgalan som var i Konserthuset i Stockholm. Det här priset är i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. 
Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris delats också ut under Augustgalan. Konferencier var skådespelare Lena Endre.

De som vinner Augustpris får en prissumma som är 100 000 kronor och pristagarna får också en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. 

Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels. 

Årets svenska skönlitterära bok

Jävla karlar av Andrev Walden, Bokförlaget Polaris

I perfekt balans mellan lättsinne och bedrövelse skildrar Andrev Walden en pojkes försök att greppa en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Jävla karlar är en humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom, som trots genomgående svärta skildras med en outsinlig värme och närvaro.



Årets svenska fackbok

Zorn. Ett liv, en tid av Per Svensson, Albert Bonniers Förlag

Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.


Årets svenska barn- och ungdomsbok
Vitsippor och pissråttor av Oskar Kroon & Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren

Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.


Lilla Augustpriset

Och allting dör av Emilia Piotrowska

Utifrån ett oväntat perspektiv, som brukar tillhöra evigheten och tystnaden, berättas en storslagen historia om språk, identitet och splittring i en text som spänner över sekler. Genom dystopiska bränder och krigets obönhörliga våld lyser en mänsklighet som vägrar att ge upp.


Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2023 till Madeleine Gustafsson
Madeleine Gustafsson


Konferencier under Augustgalan var skådespelare Lena Endre


Gruppen Dina Ögon uppträdde på Augustgalan


GRATTIS TILL VINNARE AV AUGUSTPRISET!

Reporter Sofia Sanchez

No comments:

Post a Comment