Thursday, November 30, 2023

Den digitalt nyrestaurerade Fången på Karlstens fästning av Georg af Klercker

I kväll presenterades den digitalt nyrestaurerade film Fången på Karlstens fästning av Georg af Klercker på Bio Victor på Filminstitutetet. Clara Gustavsson presenterade filmen. Det är en mycket bra film med vacker musik. 
Foto: Filminstitutets arkiv
Clara Gustavsson presenterade filmen. Många gäster kom till presentation. Lotta Hasselquist Nilsson har komponerat musiken till filmen.
Clara Gustavsson
Lotta Hasselquist Nilsson
 
Ur Filminstitutet.....

Västkustens största guldåldersregissör Georg af Klercker signerande detta rafflande drama om en åtråvärd bombformel och en ung mö som hålls fången på Karlstens fästning.

Även om Georg af Klercker har hamnat i skuggan av guldfilmserans giganter Victor Sjöström och Mauritz Stiller så var han under 1910-talet en av Sveriges största regissörer. Mellan 1915 och 1918 regisserade han ett trettiotal filmer, såväl farser som melodramer.

Svenska Dagbladets recensent Colibri om filmen efter premiären den 14 november 1916: "Regissören, löjtnant af Klercker, visar sig med denna film vara en kapacitet af rang. Det sätt hvarpå han utvalt de platser i Göteborgs skärgård och inom samt omkring Karlstens fästning, där filmen till stor del spelas, vittnar om en utomordentlig smak och om ett godt förstånd om hvad som gör sig på film.”


No comments:

Post a Comment